25.3.2017

Harmaat pitsisukat

Olen pyhittänyt vuoden 2017 omille neuletöille, eli neulon pääsääntöisesti vain itselleni. Tätä vuotta on kulunut vasta noin kolme kuukautta ja olen saanut valmista, enemmän kun koskaan. Itselleni!

Minun knitting bucket listalla on ollut jo kauan harmaat sukat itselle. Ihan tavalliset perus harmaat villasukat ja sitten jotkut ihanat harmaat pitsisukat. Nyt voin vetää viivan yli harmaiden pitsisukkien kohdalta. 

Ohjeen näihin ihanuuksiin löysin Novitan? talvella 2015 julkaisemasta Neulo-lehdestä. (2/2015) Ohjeessa lankana on käytetty pikkusiskoa, mutta itse käytin Teeteen haltia, jota minulta löytyi varastosta. Halti oli minulle uusi lanka, mutta Teeteen pallasta olen neulonut joskus. Halti oli näistä kahdesta ehdottomasti mukavamman tuntuinen puikoilla. Puikkoina käytin 2,75mm pyöröpuikkoja.

Sukat tein lähestulkoon ohjeen mukaan eli silmäilin ohjetta ja tein sitten omalla tavalla, joka oli lähestulkoon niin kun ohje sanoo. Varressa on 1o1n joustinta. Pitsikuvio jäi ensimmäisen varren jälkeen mieleen. Kantapäässä oli minulle uusi tapa kavennella silmukoita. En tiedä millä nimellä tämä kantapää kulkee, mutta tykästyin siihen ja neuloin samanlaisen kantapään seuraaviin puikoilla oleviin sukkiin. Kavennuksen jälkeen neulotaan aina yksi silmukka vielä ja sitten vasta käännetään työ. Kärkikavennuksena nauhakavennus ja lopuksi silmukoin kärjen kiinni. Täydellistä!

Sukat on nyt olleet vajaan viikon käytössä.  Langan laadusta haluan sanoa muutaman sanan. Mutta siitä toisella kertaa. Jos teitä aihe kiinnostaa niin Neulisti oli tehnyt kivan koosteen omista kokemuksista, eri kuitujen kestosta käytössä. 

Nämä ihanat sukat esittelin "livenä" viime viikon podcast jaksosta. Linkki videoon löytyy tekstin lopussa. 


10 kommenttia:

 1. Ei ole totta! Neulon parhaillaan yhtä sukkaparia varpaista varteen Neulo 4/2016 -lehden ohjeella (suunnittelija on Helle Kampp Mathorne) ja ohjeessa ei ole minkäänlaista kaavioita, vaan ohje on kokonaan kirjoitettu. Kun kaaviota ei ole lehdessä, minun piti raapustaa 7 silmukan ja 8 kerroksen kaavion ohjeen paperille, koska en jaksanut katsoa lehdestä koko ajan.

  Nyt kun julkaisit tämän tekstin ja sukkakuvia, niin tuttu kuvio pisti silmään, että piti kaivaa 2/2015-lehden esiin ja katsoa, onko siellä kaaviota. Olihan! Vaikka on eri suunnittelija, kaavio on sama. Yksi ero oli siinä: kavennus ylivetokavennuksella, kun uudemman lehden ohjeessa on kavennus kaksi silmukkaa takakautta yhteen.

  Noiden sinun harmaiden sukkien suunnittelija on Lene Holme Samsoe ja olen yrittänyt neuloa sukkaa samalla sukkaohjeella pari vuotta sitten, mutta purin ja päätin aloittaa myöhemmin vaaleammalla värillä, sillä yritin neuloa liian tummanharmaalla. Ehdin melkein kärkeen asti ja purin! Ei olisi pitänyt purkaa, vaan neuloa loppuun ja aloittaa toisen sukan. Ehkäpä tänä vuonna aloitan uudelleen vaaleammalla värillä, kunhan saan ensin nämä varpaista varteen sukat valmiiksi.

  Niin, mietit kantapään nimeä. Minäkin mietin silloin pari vuotta sitten ja veikkaan, että se on ranskalainen pyöreä kantapää. En ole ihan varma. Pitäisi neuloa uudelleen niin näen, onko se juuri se vai ei. En osaa katsoa ohjeesta, mikä olisi kantapään nimi. :)

  Niin, Neulo-lehden ohjeet eivät ole Novitan vaan joku muu tekee niitä ohjeita ja ohjeet tehdään Novitan langoista. Sellainen yhteistyö. Ohjekyselyitä voi lähettää Burdastylelle.

  Niin, sinun harmaat sukat ovat niin kauniit, että laitan ohjeen takaisin to do-listalle.

  VastaaPoista
 2. Sattuipa hyvin! :D Näitä yksinkertaisia kaavioita kyllä tulee vastaan monissa paikoissa. Niitä on kiva soveltaa omiinkin sukkiin, jos ei jaksa ohjeita seurata. :)

  Ranskalaista kantapäätä minäkin veikkaan.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat ihanalla pitsikuviolla =))

  VastaaPoista
 4. Voi, minunkin oli tarkoitukseni ruveta tekemään tänä vuonna pääasiassa itselleni mutta kuinkas on käynytkään: tänä vuonna ei ole edelleenkään yhtään työtä tullut itselle ja kaikki ne ihanat "haluaisin tehdä tämän itselleni" -ohjeet ja niitä varten hankitut langat odottavat vieläkin uskollisesti aloittamista. Pitäisi varmaan tosiaan päättää, että en tee kenellekään mitään lahjaksi vaan ainostaan itselle. Ihanat sukat sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä aina päätyy tekemään muille. Kivaa sekin on, mutta pitäähän neulojalla itselläkin olla mistä neulojaksi tunnistaa. :D

   Poista
 5. Mulla sama suunnitelma tälle vuodelle. Liikaa itselle aloitettuja keskeneräisiä... -Suvi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ryhtiliike ja itselle lisää valmista. :)

   Poista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);