17.7.2016

Kasvivärjäyksestä

Kuten aiemmin kerroin, olin kesäkuussa kasvivärjäyskurssilla.  Olen hurahtanut kasvivärjäykseen ihan totaalisesti. Instassa minua seuranneet ovat varmasti myös asian huomanneet. Heh! Ihana olla pitkästä aikaa innostunut näin paljon jostain uudesta asiasta.

Lähes kaikki kasvit antavat jotain väriä, mikä tietenkin on tuonut uuden ongelman. Kaikkea pitäisi kokeilla. On keittiön kaapin antimet. Tee, kahvi, kurkuma, porkkana, sipulin kuoret, punakaali... lista on loputon. Luonto on täynnä kasveja tai kasvinosia joista saa mitä mahtavampia värejä. Ja sitten on vielä sienet.

Jotenkin kuvittelin ennen tätä hurahdusta, että kaupungissa ja kerrostalossa värjäystä ei voi harrastaa. Ei ole tiloja taikka kasveja. Mutta hyvin voi! Tiedän sen nyt. Meillä on tässä ihan omilla nurkilla paljonkin kasveja. Ja siellä omassa keittiössä on paljon mitä voi käyttää värjäykseen.

Kurssilla langat puretettiin etukäteen, mutta minä olen täällä kotona purettanut langat värjäyksen yhteydessä alunalla. Esipuretus oli ihan helppoa ja varmasti teen niin jatkossa, kunhan pääsen tästä ensihuumasta. #äkkiäväriäminullenyt

En ole kovinkaan tarkkaan punninnut kasveja, kunhan olen täyttänyt kattilan täyteen tai käyttänyt sen verran kun minulla kasveja on. Langat olen punninnut, jotta alunaa tulee sen verran kun tarvitsee. Värjään aika pieniä määriä lankaa kerrallaan. Maksimissaan vyyhdit ovat olleet 70g. Lankana olen nyt käyttänyt Novitan 7 veljestä sekä Nallea. Yksi kerä teetee Pallasta on myös käynyt padassa.

Värjäsin ihan tarkoituksella sukkalangaksi sopivaa lankaa, ja luulenkin että näistä langoista syntyy juurikin sukkia.Olisi mukava ostaa joku ihana merinolanka pohjaksi ja värjätä itselleni huivilangat. Sen taidankin tehdä seuraavaksi.

Oletko sinä värjännyt kasveilla? Mikä on lempi kasvi värjäykseen? Entä lanka?

10.7.2016

Kuulumisia kesälomalta

Hei! Mitä teille kuuluu? Halusin tulla moikkaamaan teitä ja kertomaan vähän kuulumisia. Ehkä tätä blogitaukoa on nyt ollut tarpeeksi, kun huomaan silloin tällöin miettiväni, että olisipa mukava kirjoitella blogiin jotain.

Kesä on sujunut oikein hyvin. Me ollaan lasten kanssa oltu lomalla koko kesä ja vielä olisi kuukausi lomaa, ennen kun viimeinen rutistus koulussa alkaa elokuussa. Esikoiseni aloittaa myös elokuussa ensimmäisen luokan. Jännää!

Kesällä minä olen neulonut jonkun verran. Tai voin varmaan sanoa, normaalia enemmän.  Huiveja ja sukkia lähinnä. Olen kehitellyt omaa huivi ohjetta, joka on ohjetta vaille valmis. Olen ehkä tehnyt tuosta ohjeen julkaisusta itselleni vähän sellaisen mörön, kun se jännittää niin paljon. Hiljaa hyvä tulee, täytyy vain yrittää löytää muutama testineulojia testaamaan ohjetta ensin.

Kävin kesäkuussa kasvivärjäyskurssilla. Kurssi oli oikein hyvä ja sain perusopit sekä paljon intoa kokeilla värjäystä omatoimisesti. Olenkin värjäillyt jonkin verran ihan omassa kotikeittössä. Ostin juuri itselleni 10l kattilan, sen 3l kattilan tilalle. Uusi kattila mahdollistaa suurempien määrien värjäämisen ja olikin jo kaivattu lisä värjäys varusteisiin. Kasveja löytyy juuri nyt todella runsaasti, joten padat on porissut viikonloppuna tiheästi.

Koivunlehdet, hevonhierarkka ja männykävyt ovat viimeisimmätt kokeilut. Koivu antoi oiken upean keltaisen sävyn, samoin hevonhierarkka. Männynkävyistä sain beigeä. Kävyillä värjääminen oli aika sotkuista ja tahmeaa hommaa pihkan takia. Pelästyin jo että pilasin upouuden kattilan pihkalla, mutta sain pihkat hyvin irti kattilan reunoilta ja värjäilyt jatkuu.

Puikoilla minulla on nyt muutamia töitä. Fisukat ovat edelleen kesken, esikoisen villapaita on myös odotellut korissa jo muutaman viikon. Se oma huivi pitää vielä kerran neuloa, jotta saan ohjeeseen tarkat infot. Seuraavaksi aloitan varmasti yhdet uudet sukat myös.  Niistä lisää sitten toiste.

Miten teidän kesä on sujunut?
On oikein mukava olla taas täällä. :)

);