17.7.2016

Kasvivärjäyksestä

Kuten aiemmin kerroin, olin kesäkuussa kasvivärjäyskurssilla.  Olen hurahtanut kasvivärjäykseen ihan totaalisesti. Instassa minua seuranneet ovat varmasti myös asian huomanneet. Heh! Ihana olla pitkästä aikaa innostunut näin paljon jostain uudesta asiasta.

Lähes kaikki kasvit antavat jotain väriä, mikä tietenkin on tuonut uuden ongelman. Kaikkea pitäisi kokeilla. On keittiön kaapin antimet. Tee, kahvi, kurkuma, porkkana, sipulin kuoret, punakaali... lista on loputon. Luonto on täynnä kasveja tai kasvinosia joista saa mitä mahtavampia värejä. Ja sitten on vielä sienet.

Jotenkin kuvittelin ennen tätä hurahdusta, että kaupungissa ja kerrostalossa värjäystä ei voi harrastaa. Ei ole tiloja taikka kasveja. Mutta hyvin voi! Tiedän sen nyt. Meillä on tässä ihan omilla nurkilla paljonkin kasveja. Ja siellä omassa keittiössä on paljon mitä voi käyttää värjäykseen.

Kurssilla langat puretettiin etukäteen, mutta minä olen täällä kotona purettanut langat värjäyksen yhteydessä alunalla. Esipuretus oli ihan helppoa ja varmasti teen niin jatkossa, kunhan pääsen tästä ensihuumasta. #äkkiäväriäminullenyt

En ole kovinkaan tarkkaan punninnut kasveja, kunhan olen täyttänyt kattilan täyteen tai käyttänyt sen verran kun minulla kasveja on. Langat olen punninnut, jotta alunaa tulee sen verran kun tarvitsee. Värjään aika pieniä määriä lankaa kerrallaan. Maksimissaan vyyhdit ovat olleet 70g. Lankana olen nyt käyttänyt Novitan 7 veljestä sekä Nallea. Yksi kerä teetee Pallasta on myös käynyt padassa.

Värjäsin ihan tarkoituksella sukkalangaksi sopivaa lankaa, ja luulenkin että näistä langoista syntyy juurikin sukkia.Olisi mukava ostaa joku ihana merinolanka pohjaksi ja värjätä itselleni huivilangat. Sen taidankin tehdä seuraavaksi.

Oletko sinä värjännyt kasveilla? Mikä on lempi kasvi värjäykseen? Entä lanka?

13 kommenttia:

 1. On niin ihkua puuhaa. Olen parikyt vuotta värjäillyt ja aina jotain uutta ja jännää se on.

  VastaaPoista
 2. Upeaa, että joku osaa vielä tuommostakin. Hienoja lankoja tuli.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 3. En ole itse vielä kokeillut, mutta mielenkiinnolla olen lukenut kaikki maailman jutut kasvivärjäyksestä. Vastikään luin yhdestä blogista, jossa oli neljä eri kerää näytetty. Kaikki olivat värjätty samalla määräällä samaa kasvia, ainut ero oli vesi. Oli käytetty järvivettä, sadevettä, kaivovettä ja kaupunkivettä. Ja kaikki kerät olivat erivärisiä! Se kyllä hämmästytti ja kiehtoi! #kylläminäkinvieläjoskus

  VastaaPoista
 4. Kauniin värisiä lankoja! Itse asiassa viime viikolla kokeilin ensimmäistä kertaa kankaan värjäystä luonnonväreillä. Kaapista kun löytyi sopivasti irtoteetä(mustaa teetä). Ohjeessa liemeen lisättiin vain suolaa ja nyt mietinkin, että mitenköhän väri mahtaa pysyä. Täytyy perehtyä tuohon purettamiseen tarkemmin seuraavia kokeiluja ajatellen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teessä taitaa olla luontaisesti tanniineja jotka kiinnittävät väriä myös. :)

   Poista
 5. Kauniita lankoja! Melkein innostun itsekin taas jokusen vuoden jälkeen keittelemään liemiä... Mun lempparilanka värjäytyi kun keittelin harmaata Nallea lupiiniliemessä. Upean vihreää josta tein villatakin. Valkoisia villalankoja keitin verihelttaseitikin liemessä tumman oranssiseksi. Myös Nallea värjäsin seitikillä. Niitä vaan pitää olla tosi paljon jotta saa väristä oikein tumman.

  VastaaPoista
 6. Ihania lankoja! Tekis mieli opetella tää itsekin, sen verran upeita lopputuloksia näillä tulee.

  VastaaPoista
 7. Kyllävaan noihin liemiin jää lillumaan. Sitä huomaa katselevansa kaikkia rikkaruohoja ihan uusin silmin. Lempparini taitavat olla lupiinin kukasta saatava sinivihreä ja sininen sekä sipulinkuorien oranssi ja keltainen. 7 veikkaa ja nallea olen paljon värjännyt, mutta myös merinoa ja nyt värjäsin 100% alpakkaa. Pelkäsin, että se huopuu, mutta ei, kyllä siitä tuli aivan ihana oranssa sipulilla. Päätynee kämmekkäisiin. Kuolleilla kielonlehdillä saa myös aivan ihanaa persikan väriä, siitä tykkään kyllä kanssa.
  Hauskaa on myös se, ettei koskaan voi olla varma, mitä liemistä nousee. Esim. sipulikattilassa harmaasta langasta tulee yllättäen kaunista vihreää.

  VastaaPoista
 8. Ihanat väriset langat, värjäys on kivaa!

  VastaaPoista
 9. Ihania, pehmeitä värejä! Kasvivärjäys on kiinnostavaa, äitini on sitä tehnyt, mutta itse en ole vielä ehtinyt kokeilemaan.

  VastaaPoista
 10. Ymmärrän hyvin tämän lajin koukuttavuuden. Ihania sävyjä! Täytyy kyl joskus kokeilla. Kävin tänään spontaanisti yhdessä pikkuliikkeessä joka möi myös kasvivärjättyjä lankoja. Semmonen pikkuvyyhti maksoi 25 euroa!!! Hyvä etten tukehtunut järkytykseeni. ;) että varmasti on edukkaampaakin itse värjäillen.

  VastaaPoista
 11. Aivan mielettömän ihania sävyjä! Millä kasveilla olit siis saanut nämä värit aikaan? (Vai meniköhän tää tieto multa vaan jotenkin ohi...) Mä olen kasvi- ja kääpävärjäilyä tehnyt jonkin verran (löytyy blogista värjäys-tagin alta) ja yksi lemppareista on punasipulin kuori, josta saa syvän vihreää väriä. Tuota kurkumalla värjäämistä on pakko päästä kokeilemaan, kun kaapissakin on yksi joutava purkki... :)

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);