18.8.2015

Villasukka vinkki!

Syy miksi minä etsin itselleni uuden tavan tehdä kantapään sukkiin oli kantapäähän jäävät suuret aukot. Tai suurilta ne silloin tuntuivat. Syitä oli varmasti aloittelijan tekniikka ja harjoituksen puute. Siirryin tiimalasikantapäähän, mutta totesin ettei se kestä kovassa käytössä. Joten se vahvistettu kantapää täytyi opetella!

Keväällä neuleleirillä näin siistin tavan poimia silmukat hihan alta, paitaa tehdessä. Jälki oli tasainen ja silmukat jatkui lähes samassa linjassa seuraavien ja edellisten kanssa. Kantapäätä tehdessä aloin käyttää samaa tekniikkaa. En tiedä olenko vain jättänyt ohjeet lukematta tai ehkä tämä on joku kirjoittamaton sääntö, mutta tällä tekniikalla kantapäähän ei jää yhtään reikiä.

Kantalapun teen normaalisti. Nostan ensimmäisen silmukan jokaisella kerroksella. Näin reunaan jää selkeät silmukat, jotka on helppo poimia kun sen aika on. Kuvissa alla yritin selvittää teille miten silmukat nostan. Vähän viistosti ja aina edellisen silmukan ensimmäisen lenkin ja seuraavan silmukan toisen lenkin.

Miten te nostatte nämä silmukat? Onko tämä tapa teille tuttu?24 kommenttia:

 1. Minä olen aina tehnyt kantapään tuolla tyylillä! 😊

  VastaaPoista
 2. Miekin poimin pääsääntöisesti tuolla taktiikalla. Ja varmuudeksi poimin "nurjalta" vielä yhdet silmukat 2. Puikon alkuun ja 3. Puikon loppuun ja ekalla kerroksella neulon ne yhteen puikoilla olevien kanssa ni ei varmasti jää reikiä :)

  VastaaPoista
 3. Ihan uusi tekniikka mulle! Ihan saman ongelman kanssa oon paininu, nyt löyty ratkaisu. Hitsit, pitääpäs koittaa heti :) Iso kiitos!

  VastaaPoista
 4. Minä poimin silmukat aina kiertämällä sen kantalapussa olevan silmukan, näin ei jää reikiä. ensimmäisen ja toisen puikon väliin poimin aina yhden ylimääräisen, joten siihenkään ei jää reikiä (sama kolmannen ja neljännen puikon välissä.

  VastaaPoista
 5. Minä nostan ja neulon silmukat "normaalisti" eli molempien lenkkien läpi ja seuraavalla kerroksella neulon ne kiertäen oikein. En tiedä miksi, mutta sillo ei jää reikiä :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä villasukkavinkki! Itse poimin silmukat yhden lenkin läpi ja neulon kiertäen, ei reikiä. Pidän kuitenkin tämän niksin mielessä hankalien tilanteiden varalta.

  VastaaPoista
 7. Hmm..tätä täytyy miettiä. Kiitti! :)

  VastaaPoista
 8. Nostan reunasilmukat jos teen vahvistetun kantapään..ja nostan ne nurjanpuolen puolelta vain yhden lenkin jonka sitten neulon kiertäen, eikä ole jäänyt reikiä koskaan. Jos taas neulon esim. kolmella silmukalla ainaoikeaa kantalapun reunassa, nostan ne niistä "solmukohdista" ne silmukat ei siis ns. pitkistä silmukoista (jos-ymmärrät) niin niinkään ei jää reikiä. Ainaoikein reunasilmukoin neulon keskimmäisillä vahvistettua tai jopa kolmesti vahvistettua (joka toinen oikeanpuolen kerros 1nosto,1oikein ja toinen 1oikein,1nosto). Menipä selittämiseksi. ;)

  VastaaPoista
 9. Itse nostan aina toisiksi- ja kolmanneksiuloimmat silmukat kantalapun reunasta, ja neulon ne kiertäen oikein yhtenä silmukkana. :) Itselläni tämä taktiikka on ainakin toiminut moitteettomasti, eikä ole reikiä jäänyt, ja jälkikin on siistiä.

  VastaaPoista
 10. Mä oon kokeillut useampia tapoja nostaa silmukat ja ehdottomasti parhaaksi itselleni todennut silmukoiden "jalkojen" poimimisen. Tässä videossa (+ tokassa osassa) se selitetään hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaha, ekassa kommentissa ei näköjään ole linkkiä mukana. Uusi yritys... https://www.youtube.com/watch?v=PFhIr25Pb3M&index=1&list=PLplo9S57vjOzijs9fxjy83yC95lA0Qk2s

   Poista
 11. Minulla oli villasukkien neulomista aloitellessani sama ongelma, että tein (mielestäni) juuri ohjeen mukaan ja silti aina jäi ikävät reiät reunaan! Mummoni neuvoi tämän sinun esittelemäsi tavan ja se on toiminut hyvin :) Hyvän ja selkeän ohjeen olitkin tähän laatinut!

  VastaaPoista
 12. Kiitos vinkistä. Täytyypä kokeilla. Juuri sopivasti olenkin juuri tuossa kohdassa menossa. Hyvä ohje!

  VastaaPoista
 13. Teen sukat kyllä eripäin muutta silmukat nostan niin että sisempi lenkki ja ne neulotaan kiertäen. Ja kuten joku mainitsikin niin nostetaan vielä yksi silmukka "välistä", ei jää reikiä :)

  VastaaPoista
 14. Aha täytyypä kokeilla! Minä olen joskus nähnyt sellaisen videon, mistä poimittiin silmukat ... noh, vaikea selittää, katso itse : https://www.youtube.com/watch?v=PFhIr25Pb3M. Ja sitten neulon silmukat kiertäen. Oikeastaan teen tämän vain ensimmäisellä puikolla, neljännellä nostan silmukat molempien lenkkien läpi, ja neulon seuraavalla kierroksella kiertäen. Näin mulla ei jää reikiä :-)

  VastaaPoista
 15. Noin minä teen ja otan silmukan vielä kiertäen.

  VastaaPoista
 16. Mä oon ruvennut tekemään tiimalasikantapään vahvistettuna, en tiedä miten käytössä kestää mutta kaippa samanlailla kun tavallinen vahvistettu kantapää :)

  VastaaPoista
 17. en muista omaa tyyliä, tai siis poimin sen silmukan jalan sieltä sisäpuolelta

  VastaaPoista
 18. Kiertäen nostan minäkin silmukat ja käytän apuna pienikokoista virkkuukoukkua. Ei jää yhtään reikiä.
  Tyylinsä varmaan kullakin, kunhan lopputulos on sama. Upea kantapää ja ilman reikiä. Käsityön iloa sinulle + muillekin!

  VastaaPoista
 19. Minä teen vahvistetun kantapään. Silmukat poimin ensin puikolle ja sitten kudon kiertäen langan. Ensimmäisen puikollisen vaihtuessa toiseen jää usein reikä. Mutta minä poimin takakautta edellisen kierroksen silmukan ja neulon sen liitoskohdan silmukan kanssa kiertäen yhteen. Ei jää reikää ja tulee siisti napakka. Kerran istuin Hämeenlinnan asemalla kun oli pitkä (40min) vaihtoaika junalta bussille. Hyödynsin sen sukkaa kutoen. Eräs nuori nainen seurasi työskentelyäni ja kysyi voisinko opettaa kuinka reiätön kantapää tehdään. Niinpä siinä jutustellessa neuvoin hänelle tämän oman tapani työstää kantapää. Ja nyt meitä on ehkä ainakin kaksi jotka näin kantapään kutoo.

  VastaaPoista
 20. Kiitos tästä vinkistä!! Olen poiminut silmukat vähän eri tavalla, enkä ole ollut tyytyväinen lopputulokseen. Viikonloppuna kokeilin tätä tapaa ja tulipa siisti! Ihan varmasti käytän tätä jatkossakin :)

  VastaaPoista
 21. Minäkin olen poiminut silmukat ensin puikolle ja sitten kutonut ne kiertäen, mutta en ole ollut tulokseen ihan tyytyväinen. Ei ole tullut reikiä, mutta ne silmukoiden reunat ovat jääneet näkyviin eli eivät ole tulleet siististi kantalapun alta. En tiedä, saiko tästä selvää. Nyt pitää katsoa tuo video, niin jospa onnistuu jatkossa.

  VastaaPoista
 22. Täytyypä vielä vanhoilla päivillä opetella tuokin tapa kun tulee siitä kantalapun reunasta mikä milloinkin. Yleensä neulon ne kerätyt silmukat kiertäen mutta se ei ole aina nätti lopputulos.

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);