1.7.2015

Paidasta kuteeksi

Minä pelastin (siivosin) kasan vanhoja miesten t-paitoja Herra T:n kotoa jokin aikaa sitten. Mielessä oli tehdä niistä kudetta virkkaukseen. Ajatus on muhinut ennenkin mielessä, kun lapsilta on jäänyt vaatteita pieneksi, tai paidat on suttaantunut pienellä käyttäjällä epäsiistiksi ja käyttökelvottomaksi. 
Hetken googlailtuani löysinkin oikein kätevän tavan leikellä vanhoja t-paitoja kuteeksi. Tässä myös teille ohje, miten kierrättää vanhoja paitoja. Todella helppoa :)


Leikkaa paidan helma ja yläosa pois. Jäljelle jää suorakaiteen muotoinen pala. Leikkaamisen tein saksilla, sen kummemmin mitään mittaamatta. Leikkaaminen aloitetaan toisesta sivusaumasta. Leikkasin noin 1-2cm kaitaleita. Kun pääset toiseen reunaan, jätä muutama sentti leikkaamatta. Toinen sivusauma pysyy koko ajan ehjänä.Seuraavaksi leikataan leikkaamaton sivusauma auki, alla olevan kuvan mukaisesti. Näin kankaasta syntyy katkeamatonta kudetta. Omani on leikattu sivusaumattomista t-paidoista, mutta ihan varmasti tämä onnistuu saumallisellekin paidalle.


Kerimisvaiheessa kudetta venyttämällä, kuteen reunat kääntyy kauniisti rullalle. Kaikilla kankailla tämä kikka ei varmasti toimi, mutta t-paidoilla jotka leikkasin tämä niksi toimi hyvin. Yhdestä paidasta syntyi pieni pallo kudetta. Minulla ei ole vaakaa, joten en tiedä tarkkaa määrää. Jotain pientä näistä varmasti vielä syntyy. Paitojakin on aika monta odottamassa leikkaamista.  

Onko teillä hyviä niksejä kuteen leikkaamiseen tai toisia tapoja? 
10 kommenttia:

 1. Olinkin etsinyt hyvää ohjetta kuteiden leikkaamiseen :) Kiitos

  Pientä ja pitsistä

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtava vinkki! Kiitos paljon ♡ mulla on säästössä mammavaatteet ja olis tarkoitus tehdä niistä vielä matto, mutta en tiennyt kuinka leikata ne kuteeksi ilman et tulee tuhat solmua. Pitänee ottaa niistä yks kesälomaprojekti =)

  VastaaPoista
 3. Minä leikkaan kuteet niin ja näin ja aina tulee mieleen Jurvan aikainen opettaja Tuomisto Ulla.Hän sais varmaan harmaita hiuksia jos tietäis !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan hän sama Ulla, joka nyt opettaa meitä Vaasan ammattiopistossa? :)

   Poista
 4. Kiitos tästä ohjeesta, tämä tulee todella hyödylliseksi! :) Nyt on jo kasa paitoja menossa kuteiksi

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä ja nyt sakset alkaa laulamaan:)

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);