20.7.2015

Liemessä!

Minä rakastan kukkia, lähes kaikkia niistä. Langat kuuluvat minun materia listan kärkipäähän. Mikäs siis olisi sen mukavampaa puuhaa, kun yhdistää kukat ja lanka. Tuloksena hyvin huom. hyvin kokeileva kasvivärjäys.

Tiesin teoriassa, että tarvitsen puretusainetta ja kukkia. Kukista täytyy tehdä väriliemi, joten tarvitsen lämpöä ja kattilan. Herra T:llä oli kätevä yhden kattilan keittolevy ja naapurista löytyi vähän isompi kattila. (te värjääjät hoi. Kävisiköhän mehumaija tähän kasvivärjäämiseen mitenkään?) Lupiineja voi hyvällä omalla tunnolla kerätä pihasta kaikki, niin eivät kerkeä siemenkotia muodostaa ja ensivuonna lupiinia ei ehkä ole yhtään enempää pihassa, kun nytkään. Vaikka jäi sinne pihan perälle vielä kukintoja aika paljon. Mikä on hyvä, koska haluan tätä vihertävää lankaa lisää.

Keittelin luultavasti liian kuuman sopan ja ehkä liian kauan. Lisäsin alunan 80 asteiseen liemeen, vähän sinnepäin lusikalla ja tadaa sain vihertävää lankaa! En voisi olla tyytyväisempi tulokseen ja nyt tiedän käytännössä miten lankaa värjätään kasveilla.

Lankana minulla oli jämiä, jämäpurkin pohjalta. Novitan seitsemää veljestä ja Dropsin alpacaa. Valkoista ja vaaleanharmaata. Valkoiseen lankaan jäi utuinen vaalea vihertävä väri ja harmaaseen lankaan kaunis murrettu tummempi sävy.
Tähän jää koukkuun ja uudet liemet on jo maalla odottamassa, nyt täytyy vain etsiä lisää lankaa värjäykseen!

Oletko sinä värjännyt lankaa? parhaat vinkit otetaan kiitollisesti vastaan :)
21 kommenttia:

 1. Mieki haluun!!! Piha ois täynnä aroniamarjaa niin oon monesti miettinyt sillä värjäämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta, niistä tulee varmaa ihan hullun hienoa väriä <3 ja suosittelen kokeilemaan :)

   Poista
 2. Kasvivärjäys on hauskaa, eikä koskaan voi olla varma lopputuloksesta. Samalla kasvilla kahdella värjäyskerralla saa harvoin täysin samanväristä lankaa. Sienet on hyviä värjäyksessä. Veriseitikistä saa hyviä punaisen sävyjä. Kannattaa kuitenkin keittää ensin sienistä liemi ja siivilöidä sienet pois, on hankalaa huuhtoa langoista sienissä olleita matoja pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienistä olenkin nähnyt upeita värejä, ehkä uskallan niitä kokeilla syksyllä :)

   Poista
 3. Mukava kun olet innostunut ja kasveja riittä kaikenlaisia kokeiltavaks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on mukavaa puuhaa. Ja todellakin kasveja tulee katsottua eri silmällä nyt :)

   Poista
 4. Kaikenlaista oon kokeillut tänä kesänä ja monta kasvia on kokeilematta. Lepänkävyt on itselle olleet mieluisin kokeilu, tosin niiden pitää malttaa antaa liota riittävän kauan. Lupiininkukillakin värjäsin ja siitä kaunista vedenvihreää. Helpointa tuntuu olevan saada erillaisia keltaisen sävyjä. Niitä tulee melkein kaikista kasvien vihreistä osista. Joskus tuloksen aon tosin joku tympeä harmahtavan likaisen keltainen. Toinen asia kokanaan ja minulle melko tuntematon onkin sitten värien valon ja pesunkesto.
  Mutta ei muuta kun kokeilemaan eri aineksia. Koukuttavaa se puuha ainakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaista tosiaan tulee monesta. Käpyjä olen myös miettinyt, lehtikuusen käpyjä löytyy maalta, toimisikohan ne?

   Poista
 5. Verihelttaseitikin lakit ja jalat keitellään erikseen niin saadaan eri sävyt, kokonaisenakin tulee hyvää sävyä mutta varsinkin tuon sienen jaloilla tulee toosi kaunis oranssi, ps. lisää blogistani Kästyöimmeisen tekeleet viime vuodelta.

  VastaaPoista
 6. Itse en ole värjännyt mutta olen monesti ollut seurana kun siskoni värjää (ainakin nokkosella, sipulinkuorilla ja lepänkävyillä). Hän laittaa kasvit pesupussissa kattilaan niin ei tarvi siivilöidä eikä tule roskia lankoihin. Semmoinen vinkki täältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon olenkin kuullut joskus, täytyy pitää mielessä :) kiitos.

   Poista
 7. Jos löydät sinisiä lupiineja, niin kerääppä niistä kattilallinen pelkkiä kukkia, keittele tunti tai kaksi, siivilöi ja sitten aluna ja langat sekaan. Niistä tulee sinisen sävyjä, riippuen vähän langan sävystä. Ihan valkoisesta villalangasta sain tänä vuonna kaunista jäänsinistä.
  Sipulinkuorilla saa kauniita oranssin ja keltaisen sävyjä, koivunlehdillä keltaista ja harmaa lanka taittuu vihreään. Kokeilemalla oppii paljon ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Kohta kun kielot lakastuvat, niiden lehdillä saa kaunista persikan sävyä.
  Hauskaa kun uusia innostujia löytyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kieloja täytyy kokeilla, niitä löytyykin maalta aika paljon :) kiitos vinkistä!

   Poista
 8. Ihania sävyjä! Näin murheellisena on kiva lukea keveitä juttuja ja katsella kauniita kuvia :).

  VastaaPoista
 9. Kasvivärjäys on vielä(kin) kokeilematta, vaikka monesti olen sitä suunnitellut. Värisävyt on kyllä aivan upeita ja se yllätyksellisyys houkuttaa. Kyllä minäkin vielä joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sävyt on upeita kasvivärjäyksellä. Suosittelen kokeilemaan :)

   Poista
 10. Kauniita värejä. Minäkin olen kasvivärjäillyt aika paljon ja ne värit ovat siitä ihania, että ne sointuvat toisiinsa aivan kuin luonto itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, kauniita yhteensopivia sävyjä :)

   Poista
 11. Värjäsin summamutikassa mausteilla... sitä alunaa olisi varmaan hyvä saada jostain jos värit pysyisivät sitten paremmin :-)
  http://casavivaportugalpt.blogspot.pt/2015/04/mausteiset-villat.html

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);