22.2.2015

Top-Down pipo (ohje)

Sukkia olen neulonut alhaalta ylös. Villapaitaa olen neulonut ylhäältä alas. Tämän (ja pikkuvelin) pipon neuloin ylhäältä alas. Kivaa vaihtelua neuloa nurinkurin. Oletteko kokeilleet?Yritin kirjata ylös pipon ohjetta ja ajattelin sen jakaa teidän kanssa. En ole koskaan ohjetta kirjoittanut joten antakaa anteeksi ontuva ohjeistus.

Pipoa aloitetaan neulomaan päälaelta. Itse aloitin ihan perus varpaista varteen tekniikalla, johon itse käytän ullanneuleen ohjetta. Sukan neulominen kärjestä ylöspäin. Tällä ohjeella minusta sukan muoto on mukavan pyöreä, eikä niin laatikkomainen kun joissakin aloituksissa. Tämä myös sopii hyvin tämän pipon aloitukseksi. 

Kun työ on jaettu neljälle puikolle aloituksessa ja puikoilla on kolme silmukkaa, aloitetaan silmukoiden lisäys. Lisäykset tehdään jokaisen puikon toiseen ja toiseksi viimeiseen silmukkaan, neulomalla silmukka etu-ja takareunasta. 

1. kerros 1o, lisää silmukka, 1o (4 silmukkaa puikoilla)
2. kerros 1o, lisäys kahteen seuraavaan silmukkaan, 1o (6 silmukkaa puikoilla)
3. kerros 1o, lisäys, 2o, lisäys, 1o. (8 silmukkaa puikolla)
4. kerros 1o, lisäys, 4o, lisäys,1o 

Jatka lisäyksiä kunnes sinulla on puikoilla haluamasi määrä silmukoita. Tässä pipossa silmukoita on 88. Jatka sileää neuletta noin 16cm ja aloita joustinneule 2o, 2n. Itse tein 4cm joustinta. Päättele työ. Tämä pipo on aika reilu ja menee minunkin päähän hyvin. Pipon voi neuloa pyöröpuikoilla tai ihan sukkapuikoilla. 

Helppo peruspipo, pienellä vaihtelulla neulomissuuntaa vaihtamalla. Pintaneuletta vaihtamalla pipon ilme muuttuu täysin ja silmukoita vähentämällä ja lisäämällä pipo on muokattavissa helposti. Lankana minulla on tässä taas tehostelanka ja Schachenmayrin Extra Merino. 

Kertokaa ihmeessä, jos ohjeesta ei ymmärrä yhtään mitään tai onko se ihan ok näin? tai jos jotain jäi epäselväksi niin kysykää. Olisi myös mukava kuulla jos olette ohjeella kokeilleet pipon tehdä :)
13 kommenttia:

 1. Selkeältä vaikuttaa ohje. Tuossa suunnassa on se etu, että voi helpommin mitata pipon kokoa ja pituutta kuin toisinpäin edetessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) ja juuri tuo on minusta kiva tässä ohjeessa, että saa oikean mitan.

   Poista
 2. Hieno pipo! Pitääpi joskus testata ohjettasi :) Ja magee kuvauspaikka teillä! Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kerrothan sitten mitä pidit. Tuo kuvauspaikka oli kyllä kiva :) ihania värejä.

   Poista
 3. Makee kuvauspaikka! Eikä pipokaan ole hassumpi ... ;o)

  VastaaPoista
 4. Hieno pipo ja mahtavat valokuvat- taas kerran. Hienoja kuvauspaikkoja näköjään löytyy kun pitää silmät auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä on pitkin kaupunkia, onneksi lapsikin oli mielellään mukana :)

   Poista
 5. Näyttää tosi kivalta!

  Mutta oisko sulla vielä pätevä nyrkkisääntö siihen, paljonko niitä silmukoita pitäisi siihen pipoon arpoa? Se on musta usein vaikein osa just pipoa, vaikka luulis, että jos jossain niin pipoissa ei oo niin mitään hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hmm, en mä kyllä osaa sanoa. Olen itse kokemuksen kautta todennut, että 90 aikuiselle on hyvä, mutta riippuuhan se langastakin sitten :) valmiista ohjeista jos katsoo niin saa jotain lukemia. Ja niissä sitten katsoa, että se lanka mitä käyttää on saman paksuista kun ohjeessa.

   Poista
 6. Todella hyvä ohje, tein pojalle 2.5v pipon ja tuli erittäin siisti:) Kiitos

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);