2.2.2015

Helmikuu, jämäkuu.

Olen ennenkin mainostanut rakasta ryhmääni facebookissa. Käsityöblogit-ryhmä. Helmikuussa ryhmässä on haaste meneillään. Tarkoitus olisi tehdä jämälangoista ja jämäkankaista jotain esiteltävää blogiin. 

Minulla on jämälankoja jonkin verran jemmassa. Lähinnä seiskaveikkaa ja nallea. Niitä esitellessä voin samalla esitellä viikonlopun kirppislöydön, joka jo vilahti instagramissa viikonloppuna. Olen aina tykännyt peltipurkeista. Nuorempana niitä tuli kerättyä jo useampi, mutta myin ne pois minimalismin myötä. Nyt kuitenkin olen taas saanut päähäni, että näitä purkkeja olisi mukava kerätä. Tai ainakin sen verran mitä esimerkiksi säilytykseen tarvitsee. 

Tämä ISO purkki löytyi jonkun käsityöihmisen kirppispöydästä. En toista kertaa miettinyt otanko, kun hintakin oli niin sopiva. 6€. Se saa nyt toimi jämälankojen säilytyksessä ainakin aluksi. 

Jämälangoista tuli mieleen sellainen ajatus, että mikä on teidän mielestä jämälanka? monesti kerästä jää aika isokin määrä, jonkun työn jälkeen. Onko se heti jämälanka vai onko jämälanka, joku pieni nöttönen? onko teillä paljon jämälankoja vai meneekö pienet määrät surutta roskikseen?

18 kommenttia:

 1. Joskus itsekkin mietin tuota samaa, mikä on jämää ja mikä ei. Itse ajattelin ainakin yleensä niin, että jos langasta on tehty jotain ns oikeaa jo, niin loppu voi olla jämää vaikka sitä olisi vähän reilumminkin. Aika pieniksi pätkiksi saa lanka mennä ennen kuin päätyy roskiin.

  VastaaPoista
 2. Jos ihan pieni nöttönen jää, niin heitän ihan suosiolla roskiin, koska en yleensä tee niistä mitään. 1/4 kerä ei vielä kuitenkaan roskiin mene. Puolikkaat kerät ja sitä pienemmät miellän jämälangoiksi. :)

  VastaaPoista
 3. Mulle jämäkeriä ovat kaikki vajaat kerät, jos niistä on käytetty enemmän kuin muutama metri. Eikä niin pientä jämäkerää olekaan, ettei sitä voisi jotenkin hyödyntää ;)

  VastaaPoista
 4. Yleensä ajattelen, että jämälanka o nalle kerän verran, niin vähän, ettei siitä sukkia yksistään uskalla tehdä.Joskus voi kyllä olla täysi keräkin, jos isomman työn valmistuttua ylijäänyt kerä jämähtää lankalaatikkoon. Roskiin en juuri heitä mitään lankoja, en edes päättely pätkiä. Päättelypätkät kerään pussiin ja käytän esimerkiksi pienten lelujen täytteenä. Ja on päättelylankapussista tullut tehtyäsilmukkamerkki jos toinenkin :) Mietin vielä osallistunko Helmikuun Jämä haasteeseen. Aloitin neulomisen ja virkkaamisen uuestaan vasta syksyllä ja jämälankanöttösiä ei paljon ole kertynyt. Toki tuolta lankavaraston puolelta voisi joku isompi nöttönen löytyä, josta saisi tehtyä vaikka kämmekkäät.

  VastaaPoista
 5. Jämälanka on mulle ihan mikä tahansa määrä, joka jää projektista yli. Oli se 4 gramman nöttönen tai kokonainen kerä. Mitään en heitä pois, en edes päättelyistä tulleita langanpätkiä. Jämälankaprojektit on ihania, niin mulle ei niitä jämiäkään kauheasti ehdi kertymään. :)

  VastaaPoista
 6. Voi miten nätin rasian olet löytänyt!
  Täytyy myöntää, että minulla on peltipurkissa tallessa ihan lyhyimmätkin langanpätkät, jotenkin olen ajatellut ne vielä hyödyntää. Olen Jennin kanssa samoilla linjoilla: miellän jämälangoiksi sellaiset, joista on jo jonkin isomman työn tehnyt ja lankaa on vielä jäänyt. Vaikka voihan sitä joskus jäädä jäljelle useampikin kerä, jos on ostanut lankaa varman päälle, silloin jämälanka onkin jo ehkä väärä sana :D

  VastaaPoista
 7. Onpas kiva peltilooda =) Mulle lanka muuttuu jämäks siinä kohtaa, kun siitä on tehty se työ, jota varten se on ostettu. Yleensä ne on puolikkaita keriä tai sit sitä pienempiä. Mut sithän on ihan eri asia ku puhutaan vanhoista virkkauslangoista. Ne ei taida muuttua jämiks missään kohdassa, ellei sit satu löytyyn useampaa kerää samaa lankaa =) Ne on semmoisia hypistelyaarteita, joita käytetään vasta tarkemman harkinnan jälkeen =) Ja roskiin päätyy vain pienet pätkät =)

  VastaaPoista
 8. Jämälanka on tietenkin se pieni nöttönen, josta ei edes vauvan sukkia yksistään enää saa =) Minulla ei jouda roskiin kuin alle 10 cm langan pätkät,sitä pitempiähän voi käyttää vielä vaikka missä =) Isoissa lasipurkeissa minullakin on nämä nöttöset. Sieltä näkee helposti mitä värejä on ja onhan ne purkit kauniin näköisiäkin sillä lailla.

  VastaaPoista
 9. Ladetsun kommentti multakin! :) Ai että, jämät on ihania ★

  VastaaPoista
 10. Kaikki säästetään, :) Ihan pienet langanpätkät heitän roskiin, mutta kaikki muut vähänkin pidemmät pätkät säästän ja käytän erilaisissa töissä.

  VastaaPoista
 11. Miten multa on mennyt kokonaan ohi tuo Käsityöblogit-ryhmän jämälankahaaste, vaikka ryhmään kuulunkin? Voisinkin lähteä haasteeseen mukaan, kun muutama jämäkerä lankakopasta löytyy :) Mä heitän aina välillä niitä pienempiä keriä surutta roskiin, kaikkea ei vaan voi säästää ja jos näyttää ettei niistä saisi neulottua sukkaan kuin vain muutaman rivin, niin siihen en niitä säästä. Kaikki sellaiset lankakerien loput, jotka olen pyöritellyt palloksi, ovat mulle jämälankoja. Jos lankaa jää kerälle niin paljon, että se pitää vielä muotonsa, niin niitä en siis palloksi laita :) Jämälangoista saa hyvin tehtyä miesten perussukkiin raitoja, siksikin niitä pitää säästää aina välillä. Muuten olen aika huono tekemään noita varsinaisia jämälankaprojekteja, mutta nyt niitä pieniä lankapalloja alkaa olla taas jo sen verran, että voisi tosiaan yrittää josko niistä saisi vaikkapa jämälankasukat tehtyä!

  VastaaPoista
 12. Ihana lodju!

  Mulle jämää on vähän kaikki, mikä jää työstä yli. Siis myös kokonaiset kerät (olen ihan legendaarisen huono arvioimaan langan menekkiä, joten yleensä erehdyn mieluummin övereiden puolelle.)

  Pienimmät nöttöset heitän usein roskikseen, ellei ole välitön käyttötarkoitus mielessä, mutta puolikkaasta kerästä ylöspäin säästän.

  VastaaPoista
 13. Jämälangoista tuli mieleeni äitini joululahjavillasukat. Hän oli laittanut sukkapussiin paitsi itse sukat, myös kutomisesta jääneet jämälangat. Jotta lahjasukat voi parsia, kun ne aikanaan käytössä hajoavat. Mielestäni loistava idea ja kutoja pääsee samalla eroon niistä ihan pienimmistä keristä.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
 14. Jämä riippuu langasta. Sellainen ei yleensä ole mulle vielä jämää, jos siitä saa vielä jotain fiksua. Tosin inhottavat langat saattaa päätyä jämiksi vaikka olisi vielä jäljellä vaikkapa lasten sukkien verran. Myös roskiin heittämisen kynnys riippuu ihan siitä, että mikä lanka on kyseessä. Jokin lanka lentää helpommin roskiin kuin toinen. Koitan muutenkin välttää ihan pienten kerien jemmaamista, koska tiedän jo etten niitä kuitenkaan jaksa mihinkään käyttää. Harmi ettei lähipiirissä ole ketään kelle ne itselle kelpaamattomat jämät voisi pistää eteenpäin :(

  VastaaPoista
 15. Itse miellän jämälangoiksi vajaat kerät, joista on jo tehty jotain. Oma jämälankavarastoni onkin siis melkoinen. Olen melkoinen hamstraaja, enkä helposti heitä lankaa roskiin. Yli metrin mittaiset pätkät kierrän rullalle ja sullon jonnekin talteen, vaikkei niille välttämättä koskaan tulisikaan käyttöä.
  Se on aina niin hyvä fiilis kun saa toteutettua jonkin työn jämälangoista!

  VastaaPoista
 16. Oikein kiva purkki! Mä varmaan lajittelen langan jämäksi kun sitä on jäljellä niin vähän ettei siitä saa juuri mitään aikaiseksi! Eli ovat sit peittomateriaalia tms.

  VastaaPoista
 17. Kyllä löytyy jämälankoja. Itse miellän jämälangoiksi ne mitkä on vajaita keriä, määrästä viis. Käytän niitä mm. isoäidinneliöihin, muihin käsitöihin, missä tarvitaan villalankaa ja tietty raitoihin sukissa ja pipoissa. En kyllä sorru heittämään mitään pois. Ennemmänkin niitä voisi käyttää!

  VastaaPoista
 18. Jämälankojen kanssa puljaaminen on kaikista hauskinta! Lopputulokset usein myös. :)

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);