18.6.2014

Junasukat

Illalla päättelin muutaman purkamisen jälkeen nämä pikkuveljen junasukat. Alunperin näiden piti mennä lämmittämään yhden ihan juuri syntyneen vauvan jalkoja, mutta tulihan niistä ihan liian isot. Ensimmäisen sukan aikana pidensin jalkaterä osuutta tarpeeksi, jotta se mahtuisi 3-vuotiaan jalkaan. Uudet täytyy laittaa puikoille sille toiselle pienelle miehelle tuota pikaa.

Monille nämä junasukat ovat varmasti tuttu juttu, mutta haluan kuitenkin jakaa niiden tarinan, joka löytyy mm. Etelä-Pohjanmaan Taitokeskuksen sivuilta. Samalta sivulta löytyy myös ohje.

Sukan tarina
Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa.
Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana. 
Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva. Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria.
Paitsi että sukka on kaunis katsella, se pysyy erittäin hyvin pienen lapsen jalassa. 
Meille on neulottu molemmille pojille vauvana lahjaksi näitä junasukkia ja ovat olleet kyllä parhaat juuri sen takia, että pysyvät hyvin jalassa. 
Lankana käytin näihin sukkiin Schachenmayer Extra Merinoa väri 00072. Tykkään langasta todella paljon. Se on ihanan pehmeä ja kiva neulottava. Mistähän tätä lankaa saisi lisää? onko teillä kokemusta siitä? :)

DSC_0008.jpg DSC_0030.jpg DSC_0015.jpg DSC_0043.jpg
Juuri avatulta Ilosofiaa facebook-sivulta löytyy lisämateriaalia siitä kuinka mahdoton on saada kuvaa sukista kolmevuotiaan jaloissa :D15 kommenttia:

 1. Nyt on päiväkotisukat :). Ihana tarina!

  VastaaPoista
 2. Ihanat sukat! Onko tuo lanka muuten täyttä merinoa? Onko aiemmin kokemusta, miten merino kestää pienen lapsen kulutuksessa? Ihan mielenkiinnosta kyselen :) Olisi kiva joskus tehdä Pikku-E:lle sukat merinosta, mutta poika on sen luokan sukkien kuluttaja, että pelkään niiden kuluvan puhki ennätysajassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on 100% uutta villaa ja siis merinoa. Ei ole kokemusta kulutuksesta, mutta voisin kuvitella ettei ole yhtä kestävä kun joku sukkalanka :)

   Poista
 3. Hienot sukat ja hyvin olet saanut kuvattua:)

  VastaaPoista
 4. Kauniit sukat.Tuo väri on ihana :)

  VastaaPoista
 5. Vi har haft tågsockor åt N & M också, och de är de ända sockorna som har hållits ordentligt på foten!

  VastaaPoista
 6. Hienot sukat ja ihana väri!

  Hmm. Mulla on saman merkin saman nimistä lankaa vaikka kuinka, mutta lanka on paksumpaa ja kerätkin pyöreämmän mallisia.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Mulla on sitäkin, mutta ne molemmat on erilaisia keriä!

   Poista
 8. Tuo on kyllä vaan niin loistava malli lapsen jalkoihin! Ja hyvältähän nuo kuvat näyttää, joten varmaan tuli ihan helposti... :D

  VastaaPoista
 9. Moi! Tosi nätit sukat olet tehnyt, kiva vihreän sävy. Tuo Extra Merino on aivan IIIIIHANAA lankaa, tein siitä myös pipon (https://cherrymarja.wordpress.com/2016/05/28/kesakasitoita/) ja pipolangaksi tuo sopi myös ihan mainiosti. En myöskään tiedä mistä tätä lankaa Suomesta saisi, asuin tuon pipon tekemisen aikaan Saksassa ja ostin langan sieltä. Jos löydät sitä jostain niin vinkkaathan! :)

  VastaaPoista

Tähän voit jättää kommentin, kiitos :)

);